Σουδάν: Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες τραυματίες

Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να περνούν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος ανέφερε πως οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ότι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Οσον αφορά τους δύο Ελληνες τραυματίες που κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν, ο ένας από αυτούς, χρειάζεται “άμεση βοήθεια, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, τα νοσοκομεία σχεδόν τα μισά έχουν κλείσει”, δήλωσε ο κ. Παγουλάτος.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, “120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν”.

Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα για να σωθούν, πλησιάζουν τους 20.000.

Δραματική έκκληση για άμεσο απεγκλωβισμό του αδερφού της, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Σουδάν κάνει Ελληνίδα μέσω του OPEN. Ο άνδρας είναι ένας εκ των τραυματιών που χτυπήθηκε εξαιτίας της άγριας σύγκρουσης στη χώρα και άμεσα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

«Είμαι εξοργισμένη. Προχτές που βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο ήταν παρατημένοι σε αναπηρικά καροτσάκια μόνοι τους οι δύο τραυματίες με τον γιο του ενός και δύο τρεις Φιλιππινέζους που δεν συνοδεύονταν», είπε η γυναίκα στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Εκκενώθηκε το νοσοκομείο και δεν πήγε κανείς να τους πάρει. Αν δεν ήταν οι δύο καλύτεροί τους φίλοι εκεί αυτή τη στιγμή να πληρώσουν εξωφρενικό ποσό για να πάει ιδιωτικό ασθενοφόρο να τους πάρει αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει προχθές στο νοσοκομείο».

Σε σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών συζητήθηκε η κατάσταση στο Σουδάν, η ασφάλεια των Ελλήνων και μελών της οικογένειάς τους, καθώς και τα σχέδια για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, σε συντονισμό και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Για την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζόζεπ Μπορέλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί